Svjetski dan osoba s Downowim sindromom (WDSD)

Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom kromosomu nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNK. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para (ukupno 46 kromosoma). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca. Dawnov sindrom genetski je poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. 

Taj poremećaj sprečava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a postoji u preko pedeset karakterističnih obilježja čiji se intenzitet razlikuje od osobe do osobe. Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.  

Dan ružičastih majica

Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci. Dan ružičastih majica ove školske godine obilježavamo 28. veljače.

Vršnjačko je nasilje isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nerazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari.

Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube. Zato recimo STOP NASILJU!

Dan sigurnijeg interneta

Inicijativa obilježavanja Dana sigurnijeg interneta pokrenuta je 2004. godine, a provodi se u više od 140 zemalja s ciljem promicanja i poticanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja tehnologije i mobilnih uređaja među djecom, mladima, ali i odraslima. Internetske sadržaje možemo stvarati svi, a pitanje kojim se moramo pozabaviti je stvaramo li ih s ciljem unaprjeđenja društvene svijesti, razmjene znanja i ideja i stvaranja novih partnerstava. Zajednička nam je zadaća stvarati odgovorno i sigurno online okruženje za sve. Dan sigurnijeg interneta se tradicionalno obilježava svakog drugog utorka u veljači, a ove godine je to bio 06.02.2024.

U Hrvatskoji postoji Centar za sigurniji Internet (CSI) koji predstavlja hrvatski nacionalni centar za sigurnost djece na internetu, a osnovan je  5. lipnja 2012 godine u Zagrebu. CSI se bavi problematikom iz različitih aspekata: psiholoških, pedagoških, računalnih, informacijskih, zakonodavnih, socioloških i sl.

Informativni i edukativni materijali koje CSI izrađuje u suradnji sa svojim partnerima obuhvaćaju sljedeće teme:

  • zaštitu osobnih podataka i privatnosti
  • online suradnju i komunikaciju
  • online učenje i istraživanje
  • sigurno pretraživanje interneta,
  • stvaranja poznanstava, druženja s prijateljima i online zabava

Udruga Korak po korak je objavila jedan zanimljiv i poučan filmić „Cyberbullying: postoji izlaz!“ koji možete pogledati klikom na naziv filmića.

Svi imamo jedan zajednički cilj, a to je: Stvoriti sigurno online okruženje kao preduvjet zdravom razvoju i odrastanju djece i mladih.

Na stranci https://www.dansigurnijeginterneta.org/ možete pronaći online kviz o sigurnosti na internetu, kao jedna od aktivnosti Dana sigurnijeg interneta 2024, namijenjen je djeci i mladima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Online kviz će biti dostupan na Dan sigurnijeg interneta, 06. veljače 2024. godine od 9:00 sati do 19:00 sati gdje možete osvojiti i nagrade.

U našoj školi će se obilježiti Dan sigurnijeg interneta na satima Informatike i satima razrednika.

Skip to content